Saturday, 28 March 2009

EarthHour...~See the difference you can make

Salam uolls,salam sayang dan sebagainya hehehhe... sebentar tadi tepat jam 20:30 malam sebahagian besar penduduk dunia bergelap seketika selama sejam untuk menyokong Earth Hour 2009,sebenarnya kempen ini bermula sejak tahun 2007 di Australia di mana sebuah NGO ia itu WWF telah menganjurkan kempen ini sebagai salah satu medium menyedarkan masyarakat amnya mengenai isu pemanasan Global,mungkin agak baru di Malaysia tetapi melihat kepada sambutan earth hour 2009 di Malaysia,nampaknya ramai juga rakyat Malaysia ne yg sedar dan menyokong usaha seperti ini,apapun for those yg menyertai earth hour 2009,syabas dan tahniah aku ucapkan.



Simple Poster yg aku lekat kat pintu depan bilik aku ...


Selepas suis utama floor 2 casa Zaragoza di tutup....gelap..hantau mak aiii


Bercakap mengenai kempen earth hour ne..aku rasa terharu dengan kometmen para rakan-rakan aku kat kampus,walaupun paparan earth hour ne kurang mendapat liputan di kampus tetapi mereka masih ingat bahawa malam ne merupakan earth hour time,uolls nak tahu,floor aku tue rasa mcm pasar ikan jew berberapa minit sebelum earth hour,they olls beria-ria sangat untuk menyertai earth hour,sampaikan pak guard yg lalu kat bawa tue theyols gthu suruh tutup lampu satu kampus..semangat bukan hehhehe....dalam menantikan 60 minit berlalu,ada di antara mereka yg tak keruan ibarat cacing kepanasan,ada lak yg bergayut dengan aweknya,bukan setakat menutup lampu bahkan menutup pintu biliknya hehhehe,mana2 bilik yg masih membuka lampu terutama di floor 2 casa zaragoza confirm kena lahar dengan one of my member,semangat bukan hehhehe...tak kurang juga yg mengambil jalan tengah dengan menikmati tidur awal kekdahnya...dah ler hujan lebat kanz...lampu pun tertutup..so tidor jew lah....





Geng-geng tour guide Open Day 2009...uolls yg ambik part kali ne nooo




Lately cuaca kat Kulim ne tak menentu,kadangkala cerah di waktu pagi dan hujan di waktu petang dan sebaliknya,itu semua tidak menghalang pihak campus dari menganjurkan Open Day 2009,bermula hari ini dan esok,seingat aku,Open Day kali ini merupakan kali 3 aku menyertainya walaupun atas kapasiti yg berlainan,pengalaman yg menarik ketika menjadi one of committe Open Day ne ialah menjadi Tour Guide kepada para pengujung...dan teruknya semasa Open Day kali kedua tahun lalu,aku kena dengan budak-budak tadika...ntah dari tadika mana aku tak ambil port..yg teruknya depa ne budak-budak chinese,so faham2 ler nak cakap malay pun payah huhuhuh...so teruk aku kena belasah cakap omputih gaytuee...cuma perasaan sayangkan niversity tue jew yg menjadikan aku bersemangat ala-ala Pak Aznil gaytuee,lain pulak cerita tahun ne ketika Open Day 2009,one of my classmate buka booth menjual makanan kekdahnya,,ntah apasal aku di minta tolong untuk membantunya wal hal share holder untuk booth ne berlambak kekdahnya..kerana aku ne jenis yg suka menolong makan aku tolong lah dier,sambutan jualan dier agak menggalakan,apa ntah dier jual laksa kedah,ayak campaq dan rojak..njoy gak melayan kerenah para pelanggan...


Sebahagian dari buah-buahan yg akan menjadi korban rojak sebentar lagi heee



Dalam kesibukan aku melayan pelanggan gaytuee mata ku terpaku memandang sesorang kat booth sebelah...Beta in Da House..punya booth..booth ini dari class degree...ntah mcmana aku boleh terpandang dengan budak tue..tapi budak tue memang lawa...ala-ala model lak...dah ler putih..senyuman dier lagi menawan..choiii kaparat..ada masa ne menyundal hahahha...dier betul2 berdiri di hadapan aku walau jarak kami dalam 10 meter tetapi...aku puas tengok wajahnya....mungkin ka dier juga salah seorang dari golongan lelaki sesuatu iteww?Hanya Tuhan yg tahu..x nak ambik port,lamunan aku terhenti apabila staff dari marketing melalui booth kawan aku tue..dier ne pun aku syak lelaki sesuatu...selalunya aku sengaja melalui ruang pejalan staff kat blok pentadbiran semata-mata mahu melihat org iteww..isk..napa ramai sangat yg aku berkenaan ne hehehe...


Tepat jam 12:00 tengahari aku beredar dari booth kawan aku tue..keja masih ada tetapi..aku tak nak share holder kawan aku tue goyang kaki...ada dier patut tanya aku.."wei ko ada share ker?"Aku mendiamkan diri jew..malas nak menjawab soalan mcm tue..mungkin juga aku ne mereka kurang kenal gaytuee..takpe lah sekurang-kurangnya aku dah bantu theyolls...


Org Kuat earth Hour UniKL Msi hehehe



Apapun lately hidup aku mula ceria kembali..mungkin aku mula dapat mengawal stress aku kekdahnya..lagi pun aku banyak bergaul dengan budak junior yg sentiasa berfikiran positif gaytuee..terutama Hakim tue...kadang2 jam 2.00 pagi sempat berborak tepi machine air kat ground floor...sambil menikmati air tin yg sejuk tak ker giler tue... dah ler hujan...pakai boxer jew..mungkin inilah namanya warna-warna kehidupan..walau berbeda bangsa,agama,latarbelakang dsbnya tetapi saling memerlukan...opss hampir terlanjur..sok ada test untuk spanish bab 1-3...nasib baek kawan aku gitahu tadi huhuhuh..thanks uolls..sayang semua...

Wednesday, 25 March 2009

Life Journey...

Hidup ini umpama roda,kita tidak semestinya sentiasa berada di kedudukan teratas dan sebaliknya,ada masanya kita akan berada di kedudukan terbawa,apapun inilah realiti kehidupan,yang harus kita terima,persoalannya sama ada kita dapat menerima kenyataan ini atau tidak...dan jawabanya ada di kota hati uolls masing-masing.
Well minggu ne agak memboringkan sedikit dari minggu sebelumnya..dah lah banyak assignment di tambah lagi dengan masalah peribadi gaytue...masalah apa biaq aku jew yang tahu tP semestinya bersangkut paut dengan masa depan....masa depan yg cemerlang gemilang dan terbilang choiiii..sengaja mengambil tagline Pak Lah..i am serious about it...still thinking what i will be for next 5 years.
Entry lepas aku ada mention about someone ..yg kat KL tue..ntah lately dier tak msg aku langsung..aku tertanya-tanya juga mungkin dier terlalu sibuk atau bagaimana hanya dier yg ada jawabanya...mcm feel bored juga kan apabila sesoarang yg selalu msg and call kita tetiba menghilang mcm tue jew...ntah ini juga ada lah one of life part kowt...redha jew lah....hari ne juga my scandal ahaks...yg kat KL tetiba msg biasanya dier ne kalau nak msg bernilai rm 10..satu msg,maksud aku selepas di top up baru nak msg..tetapi kali ne lain lak..lantak ko lah labu..malas ku ingau choiii...
Ermm...kes terbaru salah seorang dari kawan aku..nak berhenti study kekdahnya...ne lah kes membazir dah di tahun akhir tak nak habiskan study lak...baru jew semalam pegawai Mara dari KL turun kat kampus bg semangat sesiapa yg dapat 3.5 and above loan convert tue biasiswa dier lak nak berhenti...ntah dah kaya kowt..takpe biar si luncai dengan labu-labunya huhu...
Weekend ne Msi sekali lagi akan menganjurkan Open Day,kalau last year buat dengan satu badan NGO ntah tahun ne nak buat dengan siapa lagi aku tak taw...cerita pasal Open Day ne..kalau last year aku ambik part sebagai Tour Guide..yg tak bestnya kena layan karena budak2 kecil uolls rasa nak bagi jew pelempang kat depa nasib baek aku masih tergolong dalam golongan org-org baek...



sedang menikmati...ahaks..


Sebelum ne aku ada mention dengan uols pasal my best friend kan..ala yg budak johor yg rapat ngan aku tue......kali ne aku berkesempatan muatkan picnya kat sini..hahha sesiapa yg nak contact numbernya Boleh blah hahahhahha....opss hari ne juga ada Blood Donation kat kampus seperti kebiasaan..aku dengan relanya memberikan kerjasama bukan yg pertama kali erkss.tapi yg ke 8 kali...so kira kalau aku nak dapatkan rawatan kat Hospital Kerajaan ne ada keistimewaan gaytuee.uolls yg belum pernah menderma darah..bila lagi kan....dan yg membuatkan aku happy..ialah berat badan aku dah turun...kalau sebelum ne 66kg la ne dah 61 kg kekdahnya.....nak tahu rahsianya?Tanya aku hahhahahha

my best friend hakim@ ellm00

Wahh jadual exam dah keluar.mampos lah x study pun huhuhuh bz ngan fyp adalah..ne pun tengah stress..dah aku nak mandi dulu...salam sayang semua...Muahkss





Sunday, 22 March 2009

Northern Journey

Salam uolls,salam sayang semua yerk...ermm thanks God aku ada kesempatan untuk mngupdatekan blog ne,sebenarnya lately walau sesibuk mana pun aku masih ada peluang untuk mengupdatekan blog ne cuma malas..nelah penyakit malas ne kalau di manjakan memang ada hasilnya ahaks...





Nak di jadikan cerita kekdahnya semalam weolls pergi berkelana jauh ke Alor Star,semata-mata menghadiri satu majlis perkahwinan,salah seorang abang kawan weolls,yg bestnya pertama kali konvoi dengan mereka,dalam 6 buah kereta,ikut planning awal jalan dalam jam 12:00 tapi tunggu punya tunggu dalam jam 14:30 baru gerak dari Kampus,perjalanan memakan 2 jam,walau kulim dengan Alor Star dekat tapi memandangkan semangat setia kawan tue(saling tunggu-menunggui kat highway)menyebabkan masa tersasar sedikit apapun memang happy bila dapat keluar dengan kawan-kawan...so uolls yg nak tengok Gunung Jerai ker...pemandangan sawah padi ker..why not pe kat Kedah hehhee..promote ckit nooo



Dalam berberapa waktu ne..biasanya banyak perkara yang berlaku,tak nak sebut satu persatulah kanz..tak nak mengaibkan org lain gaytuee.tapi apapun aku anggap itu semua sebagai cabaran yg harus di depani...takde masa untuk lari dari masalah gaytuee...semalam aku berkesempatan menghubungi dier kat KL..walau kami dah sampai ke tahap suam-suam kuku tapi aku masih mengharapkan sesuatu terjadi di antara kami..well dier masa ne dah berkerja pun..huh puas hati aku sekurang-kurangnya dier ada usaha untuk mencari kehidupan di bandar besar seperti Kuala Lumpur....feeling towards him?Not sure..myb not anymore...aku bukan jenis yg suka berdendam sebenarnya cuma kalau rasa dah tak click..nak buat mcmana kan...so uolls kalau di tempat aku pun confirm akan fikir semasak-masaknya sebelum membuat keputusan...Well dalam minggu ne juga lagu Agnes Monica,Allah peduli di Ban oleh MAIS,cian Agnes Monica kan,sebenarnya in my own opinion,kekadang mereka ne ada takut pada bayang-bayang sendiri,kalau mereka benar mereka tidak akan memperlakukan hal sedemikian...ok kalau bukan pasal Agnes Monica tak pe bagaimana dengan penggunaan term Allah untuk org2 Kristian di Malaysia?Sendiri mo ingat weolls yg kat Sabah dan sarawak tue sejak sebelum pembentukan Malaysia pun dah guna Terms tue..well wait and see jewlah kanz...aku bukan sebijak Dr.Asri@ bekas Mufti perlis atau seperti Tok Guru yang lebih terbuka dalam menangani isu seperti ini..apapaun slute pada dua Tokoh ne....



Esok merupakan minggu ke berapa untuk minggu akademik aku sendiri tak taw yg pasti exam semakin dekat aku masih tercari-cari Shoot untuk berberapa subject..ntah kalau aku di takdirkan untuk repeat sem ne redha jew lah..nak buat mcmana kan..apapun minta2 kes tue tak jadilah...mungkin uolls nak tengok sebahagin picture yg sempat di ambil masa konvoi tue kanz..so ne dia picture tue ...njoy...

Saturday, 14 March 2009

Bicara tanpa suara..

Salam uolls,semoga dalam keadaan sihat hendaknya,first of all thanks to visit my blog,walau blog aku tak lah sefamous blog lain namun disinilah aku cuba untuk melontarkan pandangan,cerita kehidupan peribadi aku dan sebagainya,semoga uolls enjoy menikmati segala coretan di dalam blog ini.


Memasak nasi dengan menggunakan buluh...


Well pada sesiapa yang mengikuti blog aku sebelum ini,memang pada semester ini aku memang sibuk untuk mengikuti class tutorial mahupun lectur class,mungkin ini salah satu sebab mengapa blog ini tidak dapat dikemaskinikan selalu,apapun uolls yg setia menjenguk blog,aku ucapak terima kasih..kerana meluangkan masa untuk mengikuti segala coretan dalam blog ini.Dalam berberapa minggu yang berlalu,khususnya bulan march ini ada banyak hal yang berlaku,tanpa di rancang..secara peribadi aku sendiri tidak pernah terfikir benda ini akan terjadi,mungkin ada hikmah atau sebaliknya who knows?Only God knows it...




Ikan Merah...siap untuk di panggang


Baiklah,aku nak mulakan pasal outing kat ulu paip 9hb yang lalu,sebenarnya aktiviti ini merupakan aktiviti ComSel,memandangkan hari itu kelepasan am so dengan tidak malunya aku menyertai mereka,perjalanan dari kampus aku ke tempat itu memakan masa selama 30 minit kowt..masa tue pun aku tak tengok jam sangat,asyik bergurau senda dengan teman-teman dari Medan Indonesia,suatu hal yang aku respect kat mereka ini ialah mereka pandai bergaul,ramah dan cepat mesra..kalau lah aku di takdirkan suatu hari nanti jodoh aku dengan mereka.kanz bagus...hahhaha..just kidding....so aktiviti kami tue berakhir sekitar jam 16:00 petang..and happy sangat gaytuee...

jom masak lemang hehee


aku dan sesuatu ahaks...


Minggu itu juga pada 11 march,salah seorang dari kawan aku yg berada di Sabah meninggal dunia kerana terlibat dalam satu kemalangan semasa balik dari bertugas dari kota marudu,macam rasa tidak percaya jew menerima berita kematiannya sehari selepas dia meninggal,mendiang merupakan sahabat baik aku secara peribadi,sebenarnya aku mula mengenali mendiang lewat suatu acara keagamaan belia pada tahun 1996 di kampung aku,dan selepas itu kami sentiasa berhubung sehingga dia berkahwin berberapa tahun yang lepas dan di karuniakan dua anak,menurut cerita dari kawan aku yang berada di Sabah,pada hari kejadian mendiang pergi ke Kota Marudu untuk menemuduga calon-calon KPLI,mendiang yang baru sahaja di naikan pangkat sebagai pegawai pendidikan Daerah tidak sampai 2 bulan terlibat dalam kemalangan sepertimana yang aku katakan tadi...aku sebak menerima berita itu sebenarnya...apapun setiap manusia akan kembali pada penciptanya..Rest In Peace...

My hidden life?Ntah sukar untuk di ungkapkan,sebelum ini aku ada mention pasal sesorang yang berada di KL bukan?Nampaknya aku tertipu...ku sangkakan panas berpanjangan rupa-rupanya hujan di tengahari,semuanya bermula apabila aku bertanyakan kembali mengenai wang yang dipinjamnya,sebenarnya awal bulan February yang lalu dier mengatakan bahawa dier kehilangan dompet dan segala dokumen pengenalan dirinya...so he need to loan my money kekdahnya..memandangkan masa itu aku sendiri tidak mempunyai duit makan aku pinjam lah dengan kawan aku RM 100,kerana dier berjanji akan membayar kembali pada pertengahan bulan february,apabila masa itu sampai,aku saja ler tanya,,then respon yang aku dapat...non ado...lagi teruk dier berbohong dengan aku..banyak hal..so aku saja yang ban dier buat masa ini..aku tak sanggup untuk di tipu kalau dier nak still on dengan aku..dier kena gthu keadaan sebenarnya...but until now no respon from him..biarkan...


Mungkin Tuhan sengaja menguji aku,selepas perkara di atas berlalu,aku mengenali sesorang melalui tagged,seriously my Taste....so far kami masih berhubungan each other..kasihan dier..selalu call aku,sehinggakan aku sendiri rasa serba salah..dier sebenarnya selalu tension dengan kejanya..ntah aku sendiri tak faham huhuhuh..kadang2 bila dier tak call aku mula rasa tak tentram..ntah2 aku sudah jatuh hati dengan dier?Cuma di pihak dier aku tak tahu dier kind mystery guy gaytuee...kejap ok kejap x ok.even though dier tak gthu kat aku tapi melalui shout up kat facebooknya..aku tahu dier rasa tension sangat.

Ermm ne lak pasal kisah duit ne....sebenarnya aku tak suka berkira...two weeks ago aku bebenar sengkek..so aku contactlah seorang member ne...sebelum ne aku tak penah minta dengan dier pun,kerana aku sangka dier member aku,so aku beranikan diri untuk meminjam wangnya untuk berberapa waktu..tapi respon non ado....kecil hati jugalah kalau nak diikutkan selama ne aku tak berkira dengn dier pun..mungkin inilah tabiat manusia..cepat sangat melupakan teman-teman...well..let it be...


Klah guys..rasanya setakat disini untuk kali ne..semoga jumpa lagi naa...

Sunday, 8 March 2009

Bicara sang Propa...

Salam...uolls apa khabar?Sihat ker?Minta-mintalah semua dalam keadaan sihat yer..dah lah masa ne ujan jew kanz...msT saudara-mara sang penyakit tue datang menjenguk...jadi adalah yg demam,selesma dan sebagainya..so uolls semua jaga diri naa...
Tak sedar cuti mid term sampai ke penghujung..nasib baek esok tue cuti umum kalau tak confirm haru-biru lah hostel ne kembali kekdahnya...abang-abang hensem akan balik,hadek-hadek hingusan akan balik dan sebagainya maka meriah lah semula campus ne hehheheheh..(apa yg aku mengarut ne....aku pun tataw)
Sebelum kita nak kupas entry kali ne..nak cakap sikit pasal demonstrasi semalam...well aku cukup sedih nampak perkembangan semasa uolls...ntah bila Malaysia ne aman kembali...they`olls ne suka sangat demonstrasi..sikit-sikit demonstrasi..tak nak cakap lah siapa yg suka sangat demonstrasi ne...seingat akulah demonstrasi ne dah start sejak pasca kemerdekaan dahulu t...kalau dulu2 confirm abang polis FRU takde kanz..kalaulah polis FRU ada masa tue mst peristiwa 16 mei tak menjadi..cian yg terlibat dalam peristiwa berdarah tue kanz....nak salahkan siapa?Lu fikirlah sendiri...Berkenaan dengan demonstrasi versi moden ne...ala..seingat aku iya start tahun 1998..masa DSAI di pecat dari TPM..maka lahirlah PKR katanya..dan trend tue semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ne..apakah rakyat Malaysia juga ingin menjadi Hero demonstrasi seperti mana di negara lain?Apa ada kebaikannya?Saya tak nampak satu pun kebaikan dari demonstrasi ne...so fikir-fikirkan lah yer...
Well nak cerita yg panas erkss?Ibarat pisang goreng yg besarnya mcm ibu jari jew tue?Bercakap mengenai scandal,kita tidak akan lari dari topic ini kanz?Seingat aku scandal pertama aku ialah penari kebudayaan sabah..class gaytuee...masa tue masih merangka mencari identiti sebenar....dan sebenarnya aku tidak pernah mengimpikan kehidupan seperti ini kekdahnya..tapi nak buat mcmana kanz..dah nasib pak belalang...but i`ll never give up dalam my life gaytuee..
Sebenarnya aku baru jumpa dengan sesorang tadi..biaq aku namakan dier DD,dier ne masih study katanya dalam Business Management kat Uitm Merbok..cuma tinggal kat Kulim jew...aku kenal dier pun thru IRC..so dengan gigihnya aku pun mencemar duli untuk bertemu dengannya di sebuah restoran berdekatan dengan campus aku..orgnya tinggi..cuma mukanya ...boleh lah kang aku cakap mcm longkang pecah x best juga kanz..then cerita kami berkisar mengenai kehidupan PLU kekdahnya..yg aku tak tahan budak ne bangga sangat dengan scandal-scandalnya..kalau di ikutkan cerita dengan keterampilannya tak lah sepadan..hahhahaha..what the helll...hadek-hadek sangat kanz...nokss kehidupan aku masa lalu lagi happening erkss...jadi money boi?Siapa yg takpernah...acap kali naak keluar tue Toyota camry menungu kat depan Gate tu huh?Kalau setakt dwit rm 300 org tue bagi baik tak payah gthu lah erkss....memalukan jew....well bukan rasa jealous pun dengan budak ne..tapi perlu ker nak bagi tahu ini dan itu kat org laen?Baek tak payah kanz....ok tinggalkan cerita tue erkss....
Ermmm..ntah dalam semenjak dua menjak ne hubungan aku dengan my couple rasa suam jew..atau mungkin saja aku yg tidak memahaminya?Seperti mana yg aku katakan dalam entry sebelum ne..hubungan kami menuju kepada kehancuran...sebenarnya aku menyesal dengan ini semua mungkin aku terburu-buru membuat keputusan tempoh hari...apapun..biar masa yg menentukan semua....yg penting bukan aku yg buat hal....
Ok lah guys...nak rehat jap....esok ada camping lak.....so jumpa esok dalam entry seterusnya

Wednesday, 4 March 2009

Dinner...

Whassup.....hows day?Hari ne mungkin hari berkat wakakaka..dr pagi sampai petang gaytuee..cuaca baek jew...lagi satu my roomate selamat sampai dari KL..nampak mereka mcm letih jew..pagi tadi...ciannya...ermm seperti yg di janjikan..malam ini makan malam@ dinner..dengan member2 segereja..wah lumayan sangat..aku sempat mengambil berberapa picture sebagai kenangan..bukan selalu uolls hehehe...and thanks to Lawrence kerana sudi menjemput aku hehhheheh..so saksikan picture2 ne naaa...
Antara Menunya hehheh
Sebahagian dari rakan-rakan....

Me with Arthur...Handsome tak?jgn get jealous erkss heheh

seperti kebiasaan....confirm habis hehee

Pneumatic Class itenship...

Salam uolls...apa citer?Uolls psT tahu kan (for those yg mengikuti entry aku sebelum ne)masa ne tengah cuti mid term...kawan-kawan yg laen semua dah balik kampung kekdahnya..nasib baek aku takde license pilot kalau ada dah lama aku minta belikan kapal terbang dengan bapa aku..tapi non ado..license keta pun tak mampu nak buat e kan nak ambik pilot license..kwang3x

Ikutkan hati nak saja balik KL untuk menjenguk para scandal kekdahnya tapi kerana masalah kewangan niat tue terpaksa di lupakan sahaja lagi pun aku dah tawar hati dengannya...propa sangat uolls..mungkin tunggu masa sahaja nak brake dengan dier...aku tahan huhuhuh..dengan propannya.dah ler mcm tue...x memahami lagi...dah x nak cakap banyak pasal tue....

Owh memandangkan aku tak pe kemana-mana...aku gunakan masa yg ada ne untuk class itenship pneumatic..syukur kerana aku mula faham working operation di tambah dengan kebaikan mr.Fathul..my lecture tue..sekali tengok kecut uolls badan xxL..gaytuee tapi dier memang baek...so jgn lah kita bersikap menghakimi dari luaran..yg chantek itu tak semestinya yg terbaik nyoiii...lu fikir lah sendiri naaa...

Entry lalu..aku ada sebut pasal my x Lover...yer..hampir 3 bulan kami clash dengan cara yg baek....namun aku kekadang x faham dengannya..ada sekali tue..dier kata kat aku bagi dier tiada yg berubah...dan sehingga masa ne dier masih seperti dahulu sentiasa menghubungi aku walau tak kerap tP dalam seminggu...maka timbul rasa penyesalan di kotak hatiku..apakah aku mungkin kembali bersama dengan dier?Only God knows...

Ntah mungkin aku stress kali sampai ulcer menyerang aku...aiyooo sengsara beb...huhu jgn maen2 dengan ulcer neee..banyakkan makan vitamin B katanya...nasib baek ulcer aku dah bertanbah baek....Thanks God...olls suka tak lagu sixsthsense...yg bertajuk Tanpa?Aku memang suka lagu ne...ntah mcm ada kena mengena lak dengan hidup aku nyoi...


video


opss Bakso?Siapa suka or pernah makan Bakso?Petang semalam aku berkesempatan dengan Bro Lorence dan Arthur pergi menikmati Bakso di tmn senangin..kawasan perumahan org-org TKI @ perkerja kilang Indonesia...dengan di temani oleh berberapa kenalan segereja..kami dapat menikmati Bakso iteww..dah lama nyoii rasa mcm nak mengidam pulak hahahaha...malangnya aku x sempat mengambil pic Bakso tue..tp jgn risau naa aku gigihkan diri untuk mencari dalam google..itu dier hehhehe

Sedap Bakso ne....so uolls kalau ada kesemptan cuba erkss jgn tak cuba naaa....klah guyz mata ne dah kuyuh dah....rasa nak beradu jew..ada sesiapa yg nak teman kan ker?opss acah jew...k selamat

Monday, 2 March 2009

Ulcer...

Salam uolls,semoga uolls sihat-sihat sahaja..aku terpaksa delete entry sebelum ini..disebabkan berberapa hal yg tidak dapat dielakan..tP yg pasti tidak berhubungkait dengan kontervasi atau complain dari sesiapa,biasaler kalau aku rasa tak berpuas hati aku delete jew...hehhehehe..ermm lately cuaca kat Kulim ne hujan pulak.dah 3 hari berturut-turut hujan jew..seingat aku hari isnin tue hujan lebat..lebat sekali sehinggakan aku nak mandi pun segan..well bukan pemalas tapi rasa sejuk sangat hehehehe....ntah mungkin ini kesan pemanasan global..cuaca tak menentu kanz...yg kasihannya pantai barat semenanjung mengalami banjir teruk...tue blah Negeri Melaka tue kanz banjir...tue belum blah kat Sabah...nasib baek kampung aku tue kat kawasan lembah...walau kedudukan kampung tue di apit oleh dua buah sungai..tapi setakat ne tidak membimbangkan..kecuali tyme ribut Greg tahun 1997...hampi-hampir kampung aku di landa musibah..nasib baek JKKK dah ambil tindakan untuk membesarkan sungai tue supaya apabila banjir tidak akan melimpah ke kawasan perkampungan..aikss rasa sedey pulak bila bercerita kampung halaman ne..yerler dah setahun aku tidak balik kampung...rindunya..tP rasanya tahun ne ada masa untuk balik kowt..so perasaan rindu tue akan terubat hehhehe....

Well dalam berberapa hari yg berlalu ini ada banyak peristiwa yg berlaku...yang pasti banyak perkara yg mungkin ada di kalangan uolls tidak pernah terfikirkan,dengan usia pembentukan Malaysia selama 46 tahun (1963-2009)masih ada sebahagian rakyat Malaysia di semenanjung tidak mengetahui bahawa Sabah merupakan sebahagian dari Malaysia..amat perit apabila sesorang bertanya berapa lama aku berada di Malaysia,sedangkan aku memang org Malaysia,lagi perit apabila dalam kita mengisi mana-mana borang permohonan,kita terpaksa Tick bangsa lain-lain..kerana bumiputera Sabah/Sarawak tidak termasuk dalam senarai....dan pasti tiada sesiapa yg akan mengaku melayu kerana sedar apa keturunannya....ini yg berlaku selama ini...namun perkembangan semasa lebih teruk dari sebelum ini,walau tidak melibatkan semua tapi bagi aku satu perkembangan yg tidak baek.Uolls pasti tahu selepas sahaja PRU yg ke 12 march tahun lalu,Kerajaan BN menang dengan majoriti mudah dan kehilangan 4 buah negeri ke atas tangan pakatan rakyat,plus negeri Kelantan yg sememangnya merupakan kubu kuat parti PAS,bahkan parti BN juga kehilangan taring di wilayah persekutuan....naa..kerajaan BN tidak pernah belajar dari kesilapan....seperti mana yg aku jelaskan dari awal...perkembangan yg tidak sihat...yg terbaru...rampasan kuasa di Negeri Perak...Karpal Singh di hendap oleh para pemuda UMNO...larangan penggunaan kata Allah untuk golongan org-org Kristian di Malaysia..dan yg terbaru cerita laksamana Doremi..yg menghadap sultan negara pasir berdengung menjadi kenyataan hari ini apabila DUN negeri Perak bersidang di bawa sepohon pokok,secara peribadi aku tidak menyokong mana-mana pihak tapi apa yg aku nak tekankan disni ialah...kebajikan rakyat terabai,politiking di sana-sini...ntah apa uolls perasaan atau tidak...namun apa yg pasti negara yg kita cintai ini sedang menuju kepada satu period dimana politiking akan menguasai..dan yg pasti kebajikan rakyat akan di abaikan...(rasa mcm political research pulak hehehhe)

Actually dalam seminggu yg lepas dan minggu ini..mulut aku tak begitu sihat..ntah mengapa aku senang sekali di serang ulcers..akibatnya..kalau nak makan sesuatu rasa sakit sekali...ini bukan kali pertama berlaku uolls dah selalu pun..nak tak nak aku gagahi gak mengisi perut yg kosong ne..tP sakit aiyoo....nak tak nak kena beli ubat kekdahnya..nasib baek my x Lover tue sentiasa memahami..jadi dier lah yg nasihatkan aku untuk beli ubat kekdahnya..aku try servey dalam google apa sebenarnya penyakit ulcer ne....so semoga fakta ulcer ne membantu uolls kekdahnya...

Mouth ulcer facts

Mouth ulcers are very common. Mouth ulcers are painful, annoying and sometimes embarrassing. They are red breaks in the lining of your mouth. The pain is caused by the nerves just below the surface of the lining of the mouth becoming exposed. Luckily most mouth ulcers are easy to treat.
Causes of mouth ulcers
Trauma or Damage Related Mouth UlcersDamage to the mouth lining is very common. Damage from brushing your teeth too vigorously, from orthodontic braces or biting the inside of your mouth.
Stress Related Mouth Ulcers, Aphthous ulcersMost common in teens stress related mouth ulcers will heal within a couple of weeks. Prevention is by resolving stress related problems or using stress busting relaxation strategies.
Disease Related Mouth UlcersThere are some serious causes of mouth ulcers.Mouth ulcers can be symptoms of herpes infection, sex related infection (canker sores), inflammatory bowel disease , leukoplakia, gingivostomatitis, oral cancer, herpes simplex, oral thrush, and immune disorders. If mouth ulcers are a symptom of a disease they are usually accompanied by other symptoms in the body, but not always.
Most mouth ulcers last between 1 to 2 weeks. If mouth ulcers do not heal it could be a sign of disease that needs medical attention.
Treatments for mouth ulcersSome treatments will require the source or cause of the mouth ulcer being removed or disease treated. For most mouth ulcers treatment is easy and effective
.
Pain relief
Creams, wafers, pastilles available from your drug store
Cooling mouth rinses of cold water
Cool chamomile tea. Swill it in your mouth then swallow.
Prevention of mouth ulcersPrevent mouth ulcer with good oral hygieneEating a healthy dietGood intake Vitamin B, C and zincAvoiding very hot drinks and foodBy reducing stress
If mouth ulcers do not heal within 2 to 3 weeks it could be a sign of disease that you need medical attention and treatment for. Most mouth ulcers are painful but harmless. If mouth ulcers recur frequently go see your doctor for advice and a health check up.

Nyoii...see stress pun dier kata akan menyebabkan ulcers....takpe la ne my ulcers dah semakin baek katanya....Thanks to God,owh ya kalau uolls perhatikan di sisi kanan blog ini ada tak nampak facebook aku dan my social networks?Huh nampak kanz..so kalau ada masa...boleh lah masuk links tue erkss..jgn malu-malu naaa...kita kawan semua atau bahasa mat salleh,anyone are welcome gaytuee